

FILTER ROAST
Tato káva z oblasti Yirgacheffe je naprostým překvapením, protože chutná jedinečně květinově a sladce. To je přesně to, co Alemu Berasu ztělesňuje, a to nejen při vaření filtrované kávy. Alemu Berasu je vynikající i jako espresso, protože má málo kyselin a vykouzlí v šálku příjemnou sladkost, která se dokonale hodí k mléku.
Pan Alemu Berasu je jedním z původních osadníků Banco Gotiti. Pamatuje si, když vládní úředníci v 60. letech 20. století poprvé zavedli pěstování kávy v regionu. Na své sedmihektarové kávové farmě vyprodukuje ročně kolem 7 tun exportovatelné zelené kávy.
Přestože většina jeho stromů byla nahrazena novějšími odrůdami, Alemu stále vlastní některé ze svých kávovníků, které jsou staré více než 40 let a jsou vysoké jako dvoupatrová budova. Nechává je hlavně z historických důvodů, ale potvrzuje, že tyto staré stromy někdy produkují více třešní než mladší stromy.
„Přírodní“ proces: Káva se sbírá jako zralá třešeň, poté se suší fermentací a suší se na vyvýšených záhonech po dobu 12-14 dní v závislosti na počasí.
Suchá zpracovaná káva je obvykle dodávána v den sklizně a je nejprve tříděna podle zralosti a kvality, než se očistí od zbytků. Poté se rozloží na vyvýšená sušící lůžka nebo stoly, kde se během sušení neustále obracejí. Sušení může trvat v průměru 8-25 dní, v závislosti na povětrnostních podmínkách.
Země původu: Etiopie
Oblast: Chelchele, Yirgacheffe
Odrůda: Heirloom
Chuť: květinová a sladká